Klart e-sportläger kan vara normkritiska!

Foto från Sverok
För något år sedan var jag inbjuden till Friends för att tala om inkludering på fritidsgårdar. Bland de andra talarna fanns representanter från projektet Respect All Compete vars syfte är att att under tre år skapa positiv förändring inom svensk e-sport och göra e-sporten mer öppen och välkomnande. Inom ramen för projektet ordnas e-sportläger där deltagare får fördjupa sig i spel men även delta i workshops kring normer, attityder och beteenden på nätet. För barn och unga är e-sporten redan ett naturligt inslag i vardagen och Sverige är ett av de länder som leder utvecklingen. E-sporten är faktiskt en av världens snabbaste växande sporter.

En av de som jag träffade på Friends var Jesper Englin som arbetar på Sverok, så här säger han:

-Det här projektet handlar om att forma framtidens e-sport, fri från hatspråk och exkludering. Därför är det en så fantastisk möjlighet att få diskutera de här frågorna med unga spelare från hela Sverige.

Lägret har 45 platser för unga mellan 14-20 år och vill göra e-sporten intressant och tillgänglig för underrepresenterade grupper. Deltagarna kommer denna gång få lära sig mer om spelet League of Legends. Spelet är ett av världens mest spelade datorspel just nu och kräver mycket strategiskt tänkande, snabb reaktionsförmåga och starkt lagsamarbete. Guidning och hjälp med att utveckla sina spelskills får de av Lillie “Kazalyn” Klefelt, Sangsoo “Sang” Lee Isacson och Liza Lind. Och för att göra det ännu lite mer magiskt så kommer Sofia B Karlsson som tidigare arbetade med Fotboll för alla att föreläsa för ungdomarna.

– Vi vill skapa en trygg miljö där alla ska få möjlighet att utvecklas, inte bara till en bättre spelare, men också till en bättre lagkamrat. Sverok vill mer långsiktigt vara med och bidra till ett bättre klimat inom e-sporten där fler känner sig välkomna och inkluderade, säger Cecilia Hällstrand, vice ordfördande i Sverok.

Jag applåderar initiativet och hoppas lägret blir fullt och att framtidens e-sportmästare kan stå i TV och säga att allting började med ett normkritiskt läger way back in 2016…

 

Är du nyfiken? Kolla här:  http://www.respectallcompete.se/e-sportlager/