Var det så här du tänkte dig, Ellen Key?

Porträtt av Ellen Key från Hallwylska utställningen och Add Genders vd Pernilla Alexandersson i förgrunden.

”Detta var inte vad Ellen Key, Ellen Key, tänkte sig” så sjunger artisten Miss Universum om några av Sveriges absolut största moderna samhällsförändringar: förskola, föräldraledighet och kvinnans inträde på arbetsmarknaden.  Vi har lyckats med det som många andra länder bara kan drömma om: att skapa ett arbetsliv och en arbetsmarknad där också föräldrar får plats. Nu går många företag och länder i våra fotspår och försöker möjliggöra för arbetande vuxna att kombinera föräldraskap med sitt arbetsliv.

Svenska New York-byråer kraftsamlar för föräldraledighet, går det att läsa nyligen i Di Digital. Initiativet artikeln åsyftar på ett initiativ från USA, Pledge Parental Leave, som får mig att bli alldeles varm i hjärtat. De har fyra krav på sin lista som de vill att arbetsgivarna ska skriva under på: 1. tre månaders betald föräldraledighet, 2. lika lång hälsoförsäkring, 3. sex månaders jobbgaranti och att 4. öppet visa sin policy utåt.

Å ena sidan kan jag känna att Miss Universum har så rätt i sin sång, när man går där med vagnen till förskolan och försöker få logistiken att funka… Var det verkligen så här Ellen Key, en av vår tids största tänkare för jämställdhet, livskvalité och familjeliv, tänkte sig?  Å andra sidan var det kanske just precis såhär hon tänkte sig, att vår föräldraförsäkring här i Sverige sakta men säkert ska sprider sig över världen… Som att hon planterat ett frö i oss alla som nu gror hos svenska företag som Spotify, Veryday, Ustwo och Doberman. Mitt i allt vardagspusslande blir jag trots allt så oändligt tacksam, tack Ellen Key för att du tänkte oss åt rätt håll.

Psst… Får du tid över i Stockholm så titta in på Hallwylska museets utställning om Ellen Keys fantastiska tankevärld som pågår just nu ”Skönhet för alla i nytt ljus”.