Pengar till MELO som gör skillnad

Att skriva ut en jättestor check på 10.000 kronor känns alltid lite overkligt. Kanske lika overkligt som det måste ha känts för Josef som svarade i telefonen när jag för några månader sedan ringde upp livekonstkollektivet MELO och frågade mer om deras verksamhet i allmänhet och verksamheten för barn med speciella behov i synnerhet. Det i sig är inte så overkligt men jag avslutade samtalet med att konstatera att deras verksamhet lät mycket intressant och att jag skulle vilja hälsa på tillsammans med min vän Anna och skänka dem 10.000 kronor. Det blev lite tyst i andra sidan. Sedan kom ett lite osäkert ”va?”…

Allt började egentligen den 27 januari 2012 då Add Gender och Anna A Utter hade boksläpp för barnboken Styrkan sitter inuti – Anna kör skogsmaskin som syftar till att få barn och unga intresserade av en karriär i skogen. Anna lever sin dröm och arbetar heltid som skogsmaskinsförare. Skogsbranschen har idag betydligt fler män än kvinnor och därmed är Anna ovanlig i skogen. Att hon dessutom har en osynlig funktionsnedsättning gör henne ännu mer ovanlig och hon utmanar människors fördomar om vem som kan arbeta i skogen. Eftersom skogsbranschen stöttade bokprojektet ekonomiskt beslutade vi att överskottet från boken skulle gå till att förenkla livet för barn med osynliga funktionsnedsättningar.

För oss som redan skänkt pengar till olika verksamheter så som Hjärnfonden och Hjärtebarnsfonden så ville vi denna gång fokusera inte bara på att överleva – utan att leva. Vi älskar att MELO låter barn som kanske inte orkar koncentrera sig en hel föreställning, eller som inte brukar kunna delta på lika villkor får möjlighet till kulturupplevelser.

De senaste åren har MELO i allt högre grad inriktat sin verksamhet till barn med särskilda behov. Föreställningen ”Spåra” har spelats för särskolor och heldagsskolor, och för andra grupper som vanligtvis inte har tillgång till kulturupplevelser. Föreställningen har även spelats i Ukraina; på barnhem, sjukhus, för utsatta familjer och för barn med autism. Relaterat till föreställningen har MELO utvecklat olika typer av workshops för speciella barn, som ofta innebär att barnen både får dansa, spela, lyssna, titta och interagera utifrån sina egna förutsättningar. I sitt nya projekt arbetar gruppen med att hitta publika format för alla typer av behov och förutsättningar, och arbetar då tillsammans med elever i särskolan för att prova sig fram.

MELO

Vi älskar människor som vill inkludera fler, vi älskar initiativ som förenklar och förgyller livet för barn med funktionsvariationer. Därför drog vi till MELO:s lokal för att överräcka den jättestora TV-checken och sitta ner över en kopp kaffe och utbyta historier, erfarenheter och skratta ihop.

MELO skriver själva: ”Vi är otroligt stolta över den här utmärkelsen, och mycket glada och tacksamma att få träffa Anna, vars livshistoria och kraft lämnar stora intryck i oss alla. Så STORT TACK till Anna och till Jenny på Add Gender!! Vi kommer att använda de 10 000 kr till det filmprojekt som just nu är under produktion, och som handlar om en annan speciell person, Billie, och om hur hon påverkat MELO och vårt arbete för barn med särskilda behov.”

Åh vad det är skönt att arbeta med att förändra världen!