The Force Awakens

Jag är inte på något sätt ett stort fan av science fiction eller rymdhistorier men har inte heller missat att Star Wars: The Force Awakens har haft premiär i Sverige och att många har sett den. Inte bara här utan världen över. En av hjältarna i filmen, Rey, har redan lett till #WheresRey eftersom hon fattas bland leksaker och kringprodukter, förmodligen för att hon är kvinna. Kolla bland annat här för exempel med variant av sällskapsspelet Monopol. (Hon finns som leksak på Mall of Scandinavia men hon är inte lika stor som de övriga karaktärerna…) Men det är inte det jag tänkte lyfta här utan istället fokusera på karaktären.

Det som står ut med Rey är inte bara att hon är kvinna och hjälte utan på vilket sätt hon presenteras. Hon är kompetent, smart och kapabel. Att hon är kvinna är liksom inte en stor grej. Hon behöver inte i första hand vara sexig eller snygg för att få vara med. Hon är något så ovanligt som en stark karaktär som på lika villkor slåss mot det onda.

Jag hoppas att karaktären Rey sätter ett exempel för hur kvinnor porträtteras på vita duken och att karaktärer överlag får vara något annat utöver sina kroppar och sitt utseende. Spana in den här artikeln för en mycket fin beskrivning av hur Rey påverkar två barn på 10 och 12 år.

Jag måste erkänna att jag längtar lite efter nästa film och jag hoppas hoppas hoppas att de inte förstör allt med att klä henne i utmanande kläder, låter andra karaktärer kommentera hennes utseende snarare än det hon gör. Jag önskar att hon (för)blir en förebild för barn (och vuxna) och att hon kickar the dark sides rumpa!