Tre saker jag lärt mig som certifierad normingenjör

Malin Lindberg frågar sig: Utifrån vems erfarenheter, värderingar och samhällssyn har frågan formulerats?

En krispig höstdag för fem år sedan satt jag hemma i min lägenhet i Halmstad som nybliven singel efter ett flerårigt förhållande. Med en blandning av nyfikenhet och bävan, kastade jag mig den dagen ut i den digitala dejtingsfären på nätet. ”Om inte annat kanske jag lär mig något nytt på vägen”, tänkte jag för att avdramatisera det hela för mig själv.

Jag är psykolog, och av någon anledning märkte jag att det främst var personer av en specifik yrkeskategori som jag klickade med, i de olika dejtingsidornas meddelanderum.

Ingenjörer.

Vid något tillfälle diskuterade jag och en person vad vi egentligen gjorde i våra jobb. ”Jag jobbar med att kartlägga, analysera och lösa problem”, menade hen jag skrev med. ”Men”, skrev jag då, ”det är ju precis det jag också gör!” Jag har alltid betraktat mig som en observant, eftertänksam och analytisk person. För mig är psykologens och ingenjörens arbeten inte väsensskilda – det är snarare själva innehållet som skiljer. Vägar ut ur psykisk ohälsa och konstruktion av ny järnväg – det finns en stor överlappning.

Normingenjör – en klockren utbildning i tiden

Vi spolar framåt i filmen lite grand. Sommaren 2016 hade jag nyligen fått barn (ja, det var en ingenjör inblandad i detta) och även släppt en e-kurs i normutmanande föräldraskap, eftersom frågor om feminism och att ge barn fler möjligheter och alternativ är en fråga jag verkligen brinner för.

Och jag satt där i soffan och ammade mitt barn och kände att jag ville göra mer. Att jag ville fortbilda mig, hitta likasinnade, få kontakt med fler som brann lika mycket som jag för att ifrågasätta och utmana normer.

Det var då det dök upp i mitt flöde. Ordet som fick mig på fall.

Normingenjör.

Jag kände det direkt, i hela mig. Det här ville jag bli. Det här var jag kanske på ett sätt redan, men jag ville veta mer. Lära mig bredare, se djupare, träffa skarpare.

Sagt och gjort, några månader senare stod jag utanför en föreningslokal i centrala Stockholm och undrade om jag hade kommit fel. Det hade jag inte. Jag hade hamnat precis rätt.

Jenny Claesson släppte in mig i värmen, Pernilla Alexandersson visade in mig i köket där lunchen fanns. (Där hade jag för övrigt ett spännande samtal med Sandra Lindqvist, även känd som Framtidsfeministen som också skulle gå utbildningen).

Tre saker jag lärt mig som certifierad normingenjör

Utbildningen till certifierad normingenjör lärde mig många saker, men jag vill lyfta fram tre av de viktigaste:

  1. Hitta styrkorna och visa deras värde

Vid första tillfället fick vi göra ett påhittat case, baserat på verkliga erfarenheter, där vi skulle hjälpa ett fiktivt företag med sin mångfaldsutveckling. Vad jag framför allt lärde mig i den övningen var vikten av att identifiera, ofta mellan raderna, det som är ett företags framgångsfaktorer och unika egenskaper och lyfta fram hur viktiga dessa är, kopplat till arbetet med ökad mångfald och jämställdhet.

Det tenderar att finnas en viss skepsis och misstro mot den här typen av arbete, men att då påpeka vilka styrkor som går att bevara och stärka, gör att man möter människor där de befinner sig, i det som betyder något för just dem.

  1. Du kan mer än du tror på stående fot

Jag vill inte spoila för mycket för dig som planerar att genomgå utbildningen, men det är inte alltid man får timmar med betänketid på sig. Och när saker ställs på sin spets och man måste hitta ett svar här och nu, kan man ibland bli både förvånad och stolt över vad som går att producera i stunden, baserat på den kompetens och erfarenhet man redan har, oavsett ens bakgrund.

  1. Ta platsen direkt – annars tar någon annan den

Det här var också en viktig lärdom för mig. Vi människor får ofta lära oss från barnsben att visa hänsyn, låta andra gå före och lyssna in andra innan vi själv pratar. Särskilt gäller detta oss som är kvinnor och icke-män. Och självklart är detta artiga och trevliga egenskaper att ha i mänsklig interaktion, men ibland kan det ligga en i fatet att vänta för länge och ständigt låta andra gå före. Ta plats, annars gör någon annan det.

Ny chans – bli certifierad normingenjör i höst

Blir du nyfiken? Känner du att detta skulle kunna vara något för dig, som också brinner för att ifrågasätta och utmana snäva och begränsande normer i samhället? Hösten 2017 kommer Add Gender att erbjuda en andra omgång av utbildningen till certifierad normingenjör.

Jag rekommenderar det varmt, för dig som också brinner.

 

Mer information och anmälan till höstens utbildning hittar du här: https://certifiering-normingenjor-2017.confetti.events/

Vilken norm skulle du vilja börja med att utmana?