Skogsmaskiner som bryter normer

Framsida på boken Anna kör skogsmaskin - illustration av Stina Durge

För tre år sedan så åkte jag och min Add Gender-kollega Jenny Claesson skogsmaskin. Vi arbetade med ett projekt tillsammans med mässan SkogsElmia. Vi skulle smuggla in jämställdheten i skogen och i förarbetet för mässan så producerade vi ett fyra filmer tillsammans med filmaren Anders Lönegård. För att göra en lång historia kort så ledde detta kundprojekt till ett av våra pro bono-projekt, där vi i företaget lagt ner lite extra hjärta och själ för att lyckas med något vi tycker ingen annan gör. Så vi började samla ihop sponsorer till att producera en bok om skogsmaskinsföraren Anna A Utter, som vi mött på vår resa.

Det blev en barnbok om skogsmaskiner, om hälsa och om att älska skogen. Om jämställdhet också förstås! Barnboken heter ”Styrkan sitter inuti – Anna kör skogsmaskin” och har sålt i fler än 5000 exemplar sedan dess.

Visst har jag förstått att den är populär och älskad men det är inte förrän jag sitter med min storögda son i famnen och han tittar på filmen med mamman som kliver in och ut ur skogsmaskinen som jag förstod hur viktig den faktiskt är.  Jag har varit lite bekymrad… inte över att hans intresse för maskiner och traktorer har växt sig stort, inga problem. Men att det blir så stereotypt, i alla filmer vi tittat på på youtube är det män som kör och detsamma gäller tidningar och böcker likaså. Vi är mer vana vid att prata om alla stereotypa prinsesstidningar för främst flickor men är inte lika bra på att se att det är lika stereotypt på ”killhyllan”.

Jag inser att stereotyper verkligen kan dra dit pepparn växer och att jag vill ge min son alla möjligheter i världen.