Equal Pay Day

Reflektioner i kölvattnet av #metoo

Idag är det Equal Pay Day, det är (fortfarande) så att kvinnor generellt värderas lägre än män när det kommer till ekonomisk kompensation för arbete. Och det handlar inte bara om att kvinnor väljer yrken med lägre lön, utan de får mindre betalt för samma arbete. Sveriges Kvinnolobby har räknat ut att kvinnor arbetar gratis efter klockan 15:57 varje dag!

Svenska företag gör lönekartläggningar minst var tredje år för att synliggöra osakliga löneskillnader på grund av kön. Det blir bättre och bättre men trots att vi mäter och vet så kvarstår ojämställdheten. Många anställda tror att deras arbetsplatser har sakliga löner och jag har mer än en gång råkat på framförallt kvinnor som blir uppriktigt överraskade och förbannade när de förstår att de är utsatta för lönediskriminering. För det är faktiskt pågående diskriminering att i företaget ha osakliga löneskillnader på grund av kön. Det är inte något att lyfta fram när du vill rekrytera nästa generation.

Föreställ er hur ni ska förklara olika lön (för lika arbete) på grund av kön för ett barn. Klicka på bilden och kolla hur de här ungarna reagerar när de får olika betalt.

EqualPayDay

Det finns också förebilder att ta rygg på, bland annat har Facebook och Microsoft sagt att de nästintill upphävt osakliga löneskillnader på grund av kön. Så visst går det att sätta rätt lön, det gäller bara att bestämma sig.